Okosmérleg

2023. április
"
Okosmérleg

Hogyan mér súlyt az e-beteg?

A napi testsúlymérés és az eredmény rendszeres, okostelefonnal való, továbbítása járatos egészségügyi személy felé életmentő lehet. A bejegyzésben a szívelégtelen beteg okoseszközzel végzett testsúlymérésének jelentőségét mutatjuk be. Az e-Beteg Bár otthoni okosambulanciájának egyik alapeszköze a testsúly rendszeres mérése és az automatikusan okostelefonra kerülő adatok továbbítása.

A szívelégtelenség gyakori megbetegedés, két olyan tünete is korai halálhoz, vagy minimum jelentős életminőség romláshoz vezet, amit rendszeres méréssel időben észre lehet venni. És időben kezelni lehet. Ha ez nem történik meg, az már gyakran késő.

Az e-beteg magának, vagy családtagjának könnyen tud segíteni avval, ha az okosmérleg által mért testsúly eredményeit szakembernek továbbítja (pl. az e-orvosának, vagy képzett asszisztensnek). Ehhez persze e-egészégügyért elkötelezett szakember is kell. Az okosmérleg mérési eredményei a mérleggel „összekötött” okostelefonra kerülnek és a testsúlyokból heti, havi kivonatok is készíthetők. Ezt kell továbbítani.

A két baj, ami ellenőrizhető

A szívelégtelenségben szenvedő beteg leginkább idős. Ha ha nincs rendben a betegség, akkor ez egyik tünete, hogy a vizesedés (ödéma). Ez a víz pedig a testsúlyban is megjelenik, azaz nő. Ha nagyon súlyos a vizesedés, az fulladáshoz vezet. De már jóval hamarabb észre lehet venni a rendszeres súlymérésből: mert nő a testsúly. (Persze néhány alapkérdést fel kell tenni a számok láttán. Pl. azt, hogy nem evett, ivott-e többet, vagy nem mozog-e látványosan kevesebbet /mindkettő vezethet hízáshoz/ a beteg). Ha változatlan életmód mellett következik be hízás, az ödémát jelenthet és a beteget már csak ez alapján is ki lehet emelni időben (vagyis észrevenni, hogy baj van) és otthon kezelni vagy időben vizsgálni, mi lehet a szívelégtelenség romlásának oka. Ezzel minimum megmenekül a beteg a kórházi kezeléstől, amit a súlyos ödéma (pl. fulladás) egyértelműen indokol.

Van azonban egy másik tünet is. Ezt kardiális kahexiának hívják. Magyarul, a beteg fogy, mégpedig a szívének rossz működése miatt. A táplálkozás miatti alacsony testsúly szintén önmagában fokozza a halálozást szívelégtelen betegekben. Vagyis, ha a beteg szívelégtelensége egyébként karban van gyógyszerekkel tartva (vagyis pl. vizesedés nincs) és ez a beteg fogyni kezd az szintén riasztó és aggasztó jel. Ennek az az oka, hogy a szívelégtelenség miatti rossz általános keringés a beleket is érinti és nem szívódnak fel a tápanyagok az ételből eléggé. Illetve panaszt is okozhat az étkezés – a rossz emésztés miatt – így a beteg egyre kevesebbet eszik. A tápanyagok hiánya pedig izomfogyást eredményez, ami a szívizmot is érinti, pedig a rossz szívizomnak még fokozottabban kellenének a megfelelő tápanyagok. Ezt is könnyen észre lehet venni rendszeres testsúlyméréssel. És megfelelő étrenddel korrigálható, ami szintén javítja az életkilátásokat.

Néhány tanács a megfelelő testsúlyméréshez:

  • minden nap ugyanakkor,
  • reggel,
  • reggeli előtt,
  • ugyanazzal a mérleggel,
  • reggeli pisilés után,
  • figyelni arra, hogy a mérleg vízszintesen, kemény felületen álljon,
  • ugyanazon súlyú ruhában (pizsama, fehérnemű), vagy ruhátlanul.

Néhány tanács az okosmérleg használatához:

  • csak a testsúlymérés a fontos a bejegyzésben említett és megoldandó problémában. A többi paraméter (testzsírszázalék, izomtömeg, csonttömeg, …) meghatározása egyébként a legtöbb okosmérleg esetén is megbízhatatlan eredményt ad – bár van kivétel ebben is, de nem ez a fontos most számunkra,
  • sokszor csak arra az okostelefonra kerülnek az adatok, amivel a mérleg Bluetooth kapcsolatot tud a méréskor kialakítani. Vagyis, jelenleg ha a beteg ember nem tudja az adatokat maga a szakértőnek továbbítani, akkor a családtagnak el kell ahhoz mennie, hogy a saját telefonjára is átküldje a mérlegről a heti/kétheti/… eredményeket és aztán ő maga továbbítsa. De ez még igy is okosabb megoldás, mint a kockásfüzet.

Okosmérlegek sokasága kapható. Néhány tanács okosmérleg kiválasztásához:

  • a legtöbbek által legjobbnak vélt okosmérlegek tesztjei kizárólag felhasználói élményeken alapulnak és azon, hogy hány ismert applikációval kompatibilis a mérleg (azaz, kerül rá a mért súly eredmény). A legjobbak véleményük szerint pl. a Wyze Scale X, az Eufy Smart Scale P2 Pro, Xiaomi okosmérlegei,
  • ezekkel azonban semmi tudományos adat nincs (ami persze nem jelenti egyből azt, hogy nem mérnek pontosan), vagyis nem végeztek velük validációs vizsgálatot, azaz annak igazolását, hogy valóban pontosak-e, vagy nem használták ezeket tudományos, orvosi kísérletekben testsúlyméréshez,
  • az én – előbb említett tudományos adatokon alapuló – véleményem más. Az általam javasolt otthoni súlymérésre tudományosan elfogadható és nálunk is kapható okosmérlegek a következők:

Melyik okoseszközt vegyem?

  • Withings – bármelyik típusa,
  • Fitbit Aria 2.

Hivatkozások

1: Frija-Masson J, és munkatársai. Accuracy of Smart Scales on Weight and Body Composition: Observational Study. JMIR Mhealth Uhealth. 2021;9:e22487. 2: Benson L, és munkatársai. Weight variability during self-monitored weight loss predicts future weight loss outcome. Int J Obes (Lond). 2020;44:1360-1367. 3: Oseran AS, és munkatársai. Beyond the stethoscope: managing ambulatory heart failure during the COVID-19 pandemic. ESC Heart Fail. 2021;8:999-1006. 4: Oguntade AS, és munkatársai. Body Composition and Risk of Incident Heart Failure in 1 Million Adults: A Systematic Review and Dose-Response Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies. J Am Heart Assoc. 2023;12:e029062.

Ne maradjon le! Kérjen értesítést az új cikkek közzétételéről!

Share This