Kik vagyunk

Dr. Speer Gábor a nevem, endokrinológus vagyok és belgyógyász. És e-orvos. Ez utóbbi miatt hoztam létre az e-Beteg Bárt, amelyben segítőim is vannak! Az e-Beteg Bár egy rendelő, tudástár, egyben egészségügyi tér, ami kapcsolatot teremt az e-betegek és az e-orvosok között.

Miért én?

Egy egészségügyi applikáció fejlesztése (az Artmedus) kapcsán évek óta foglalkozom betegeknek szánt, alapvetően infokommunikációs eszközökkel működő egészségügyi megoldások elemzésével. De a két évtizedes klinikai orvosi gyakorlat, tudományos munkák és PhD kurzusvezetés, a legolvasottabb hazai orvosi lap – idén 8 éves – e-medicina rovatának vezetése, részvétel a Digitális Állam program e-egészségügy fejezetének megalkotásában, és a Magyar Tudományos Akadémia Alumni programja keretében gimnazistáknak e-medicináról tartott előadások mind hozzájárultak annak a megszületéséhez, amit itt látnak. Ha lesznek sokan, akiknek ez tetszik, olvassák, változnak miatta, majd használják az általam javasolt egészségügyi okoseszközöket és appokat, akkor még többé is válik mindez…

Miért e-Beteg Bár

az egészségügyi vállalkozás neve? Mert egy elégedett/vidám/laza, de mellette jól képzett, és odafigyelő/precíz, egyben a betegségét, egészségét nem görcsösen vizsgáló/követő e-beteget támogató közösségi teret látok magam előtt. A bár nekünk olyan hely, amit minőség, hozzáértés, tisztaság és egyértelműség ural. 

Egy bár-t – ahogy az e-Beteg Bárt-t is – a hagyományos környezeten túl a választék innovációja, a lazaság és vidámság mellett az emberi kapcsolatok megbecsülése jellemez. A név a vállalkozás odafigyelő, tudományosan egyértelmű, laza, de egyben komoly közösségteremtését is szeretné kifejezni. Így dolgozunk mi az e-beteg és az e-orvos hozzáállás révén az e-egészségügy megteremtéséért.

A rossz egészségügyi mutatóinkon való változtatást részben az e-beteg attitűd támogatásával és megtanításával lehet elérni. Első lépésben már csak avval is, hogy a polgárok az egészségmegőrzésben kapnak segítséget. Tudomásul kell venni, hogy egyre szűkebbre szakosodik az egészségügy is és nincs a beteget minden bajában átlátó (pluripotens) orvos (hiszen nincs már mindent javító autószerelő sem). Ezért kell az e-beteg hozzáállás, aki a saját betegségét vagy kockázatait átlátja és – orvosi támogatással – egyedül is döntéseket tud hozni: ha ehhez jó információkat kap és jó (tudományosan igazolt, valid) egészségügyi okoseszközei vannak. Amiket jól tud használni.

Share This