e-Orvosoknak

Ki az e-orvos?

Az e-orvos olyan orvos, aki az e-beteg digitális eszközei által kapott adatokat is használja a kezelésben, gyógyításban. Egyben segíti is a beteget a szakmailag megfelelő okos egészségügyi eszközök, mobil applikációk kiválasztásában és meg is tanítja azok helyes használatára. Fel is hívja a valóban szakmailag helyes weboldalakra a beteg figyelmét.

Az e-orvos az elektronikusan elérhető orvosi adatokat felhasználva az online kommunikáció segítségével is nyújt tanácsadást, diagnosztikát, terápiát. De nem az az e-orvos, aki csak az online kommunikáció eszközeit (pl. e-mailt, telefont, videóhívást) használja a beteggel való konzultációban. Jelenleg kevesen ajánlanak betegeiknek egészségügyi okoseszközt, vagy applikációt és még kevesebben használják a gyógyításban az általuk kapott adatokat. Ha szeretne ezen változtatni, mi segítünk.

Az e-Beteg Bár munkaszövetséget ajánl az e-orvosok számára is:

Célunk az e-orvos attitüd segítése is, aminek része a valid okos egészségügyi megoldások bemutatása és használatának segítése az ezeket a kezelésben szívesen használó orvosok számára.

Egy friss, egy okosórát is gyártó cég megbízásából készített kutatás azt igazolta, hogy a válaszadók 60 százaléka fordulna, vagy fordult már orvoshoz az okosórája adatai alapján. A felmérés arra is rámutatott, hogy a válaszadók bíznak okoseszközük egészségügyi méréseiben, amelyek egyre inkább a mindennapi élet részévé válnak. A felmérés szerint a válaszadók háromnegyede megbízik az okosórája, vagy okoskarkötője méréseiben: 42 százalékuk legalább hetente, közel egyharmaduk pedig naponta ellenőrzi az eszközök által mért egészségügyi adatokat. A megkérdezettek mintegy háromnegyede tekint az okoseszközökre hasznos társként az egészségmegőrzés, illetve sportolás során. A felhasználók majdnem fele pedig állítja, hogy pozitív változást érez az életében az eszközök használatának köszönhetően.

És akkor a laikusok nem is tudják, hogy az akár a hosszas keresés alapján kiválasztott és adott esetben jó drága okoseszköz valójában szakmailag megbízható-e, valóban valid adatokat szolgáltat-e. Hogyan kell azt jól használni? És hány valid okoseszköz adta lehetőségről nem is tudnak még…

7

Cikkek e-Orvosoknak, szakembereknek

Share This